Je M'apelle Mussy
asslamualaikum....alhamdulilah...baru-baru ni result spm 2010 dah keluar...ada yg sdih,gembira and takde perasaan ape2 pun bila dapt tau keputusan diorang...saya?????hehehe...ntah..mcam xde rasa apa2 pun...tapi saya bersyukur dgn apa yg saya dapat...yahoooooooooo...best nye....hidup ni...tak sangka belajar giler2 pun dpat gak result yg ok la...lulussss semuaa...yes3....
ye la...tak sangka,sbb saya pun bukan la best student kat skolah tu...blaja pun giler2 je...rasa2 nak belajar,saya belajar la...klau xde mood saya tidur ke,tengok tv ke, main game ke,hehehe...itu yg tak berapa power tu...huhuhu..
tapi takpe la...selagi result saya ni dah menyenangkan dan menggembirakan hati ke2 orang tua saya yg bertungkus lumus dan bersusah payah menyekolahkan saya itu sudah lebih dari cukup...saya bersyukurrrr sgt bila dapat tgk senyuman mak dan angah apabila mendapat tahu result saya....hilang sedih saya mengenangkan result saya yang tak seberapa tu...
tapi yg sedihnya tak sempat nk jumpa cikgu2 yg ajar dulu...sebab ada masalah teknikal skit...tapi ucapan ribuan terima kasih kepada cikgu2 yg sudi dan penat lelah mengajar kami semua ye...jasa cikgu akan kami kenang sampai bila2...hehehe
sekarang pulak berdebar tunggu tawaran ke IPTA...mudah-mudahan dapat la...murahkan lah rezki saya ya allah...ok la,sampai di sini dulu...nanti saya citer lagi...bye3.... 
Je M'apelle Mussy










Biler kiter syg org tu

Kita tnggu dia lame pn x per
Tp biler dia tnggu kiter???dia mrh2
Ati kate ala, adatlah ada yang mnnunggu n dtnggu

Biler kiter syg org tu
Kiter x tdo pn x pe lyn dia yg ngah bsn,
Tp biler kite bosan Ada dia lyn kiter?
Ati kate x pe dia busy kott

Biler kiter syg org tu
Kita gdh ngan dia, kita dim je
Tp dia heboh 1 dnia
Ati kate x pe, dia tension tuu

Biler kiter syg org tu
Kita kol nak ckp ngan dia
Tp dia bg phone kat org lenn atau matikan
Biler jd cm2, x pe
Ati kata, x pe, lyn je, kwn dia, kwn kiter gak

Biler kiter syg org tu
Kita bercerita dgn dia,citer ngan
tunggul lg baik
Tp biler dia bercerita ngan kita
Kita dgr, sepatah2 kite kena ingt...klu x ingat kita yang kena marah
Ati kata x pe syg katakn…

Biler kiter syg org tu
Kita n dia lpr
Tp kiter bg sume roti kita kat dia
Ati kata, ala jagalh ati dia, sian dia….

Biler kiter syg org tu
Kiter sanggup bg dia rest biler dia letih,
Tp biler kita letih, dia srh jugak kiter
lyn dia bila dia bsn
Adil ker? Ati kata, ala bukan selalu pun..

Biler kiter syg org tu
Kita jadi cam org giler dngr dia sakit,
Tp biler kita sakit,
Dia siap kuar ngan kwn2 dia meraikan
hari kesakitan kita,
Ati kata, ala x pe, x kn dia nak
berkepit ngan kita 24 jam

Biler kiter syg org tu
Kita x prnh pntingkan diri sndri
Tp dia hpokrit thp ngaban
Ati kata x per, dia mmg cm2 kene lah trima..

Biler kiter syg org tu
Kiter syg nk tngglkn dia slama2nya
Tp dia x tahu kiter berdpn dgn maut,
Wlpn kiter skt,dia kata kat kiter,sakit
bese2 jer, jgn nk mngrt
Ati kata, cmnelah dia biler kiter x de,
msti dia hepi

Biler kiter syg org tu
Kiter x snggp tngk dia derita
Tp dia x prnh hargai diri kiter,
Ati kata, tau x btapa kita syg kan dia????

Biler kiter syg org tu
Kiter snggup tngglkn dia selaam2nya untk dia bhgia
Tp adkh dia tahu pngrbnn kiter??
Ati kata, x pe, janji dia bhgia

Dan……
Biler kiter dh tngglkn dia selama2nya
Dia dtg ziarah pusara kiterr
Dia kata Dia mintak maaf sebab pernah mngata kiter
Dia mintak maaf sebab pernah bt kiter tnggu dia
Dia mintak maaf sebab pernah pksa kita lyn dia time bsn
Dia mintak maaf sebab pernah heboh 1 dnia slh kiter
Dia mintak maaf sebab pernah x hiraukn kol kiter
Dia mintak maaf sebab pernah x dgrluahan ati kiter
Dia mintak maaf sebab pernah bt kiter klprn sbb dia
Dia mintak maaf sebab pernah gnggu waktu rht kiter
Dia mintak maaf sebab x pernah hiraukn skt kiterr
Dia mintak maaf sebab pernah pntingkn diri dia sndri
Dia mintak maaf sebab x prnh tngk pnderitaan kiter

NAMUN SEMUANYA TELAH T'LAMBAT....

HARGAILAH ORNG2 YG KITA SAYANG.....

Pada yg terasa tu pikir-pikirlah balik pe yg korg penah buat kat orang yang suatu ketika dulu pernah jadi org penting buat diri anda.
What you give, you get back. Maybe bukan sekarang but future...who knows?


Je M'apelle Mussy
hai...apa khabar semua???sihat??bgus2...tak sihat pegi klinik ye ambik ubat...orait...hari ni saya nak citer pasal budak2 comel dlam hidup saya nak tau sape????ha...ni la yg saya nak citer ni...sabar2 ye...
ok..mula2 budak comel yg muncul dlam hidup kitorang semua ialah NUR AMIRA@MIA...comelll...nk tgk muka dia???ok...ni la org nye
hehehehe...dah macam supermodel dah...ha ni la mira yg comel..skarang dah tahun1...belajar rajin2 ye dan jadi budak yang cerdik...aminnnn
then yang kedua ialah MOHD AMSYAR@AMCA...ni pun comel gak...asyik ckap tak berenti2...tapi itu yg best tu..ni la amca...
ha...comel2...kalau bercakap tak renti2....macho je muka dia...hhihiihi
then yg sebaya ngan amca ni namanya MOHD HAZWAN MUIZ...diorang ni lahir pada tahun yang sama
ni la MUIZ..
ada lagi 1...yg ni latest punya tau...paling kecil setakat ni...nama dia MOHD IMAN..
comel gak....tapi ada masa2 nye takutttt ngan iman ni....garang....ni la budak nye...
hah...ni la cucu2 opah dan atuk...semua comel2 dan keletah2 gak...geramnyeeeeee..rasa nk cubit2 je pipi diorang ni..
cucu perempuan sorang dan lelaki 3....gembira dengan kehadiran diorang semua dalam keluarga kami...
sayanggggg sangat2 kat korang semua....
Je M'apelle Mussy

MY SCHOOL

sekarang saya citer pasal sekolah saya pulak...nama sekolah saya SMK RUNGKUP..lokasinya di bagan datoh,perak...tapi dalam2 skit la...susah gak untuk org2 yg tak biasa mencari skolah ni...tapi sekolah ni best tau...huhuhu...ni la sekolah saya...
ha...sekarang saya bagitau sape kwn2 dan cikgu2 saya...ok,mula2..saya ada bestfren..namanye FARAH ADILA,LAILATUN NASEHAH,NURUL HIDAYAH,INTAN AMIRA dan NOR ANISAH....ni la orang2 nya
comel2 kan diorang ni...hihihi...tpi lpas kitorang masing2 tukar2 kelas tinggl la kami bertiga dan dah tak serapat dulu sebab jarang duduk sembang sama2...biasa la kan...mesti berubah2...

hah ni la kwn saya yg tnggl dlm 1 kelas...susah sng sedih gmbra kongsi ngan diorang...itu la kwn kan....tpi yg plg best kwn2 satu klas saya semua best2...nk tgk tak diorang tak???ok2..saya tunjukkan
yg baju pink tu cikgu kelas kitorang...baik hati sangat and sporting habis....best belajar ngan dia...
1 lagi ckgu favourite2 kitorang ialah

banyak lagi la....tapi susah nk upload bnyak2...masa tak mengizinkan...takpe la...
tapi cikgu2 ni tak jemu2 mengajar kitorang...terima kasih cikgu...nnt amik result spm kita jumpa lagi ye...
yang ni mmg org2 kuat SMK RUNGKUP
hah...ni la pengetua kitorang...LEE CHIA namanye...
yg atas2 tu barisan2 pentadbir...lelaki semuanya....

ok...sekarang saya bagi tengok pula kawan2 melayu yg amat sikit di dlm kelas kami
pastu gmbar2 bdak2 cina yg best2

 
dan 1 jejaka india dlm kelas kami merangkap ketua pengawas semekar
baik sgt dan rajin membantu kami semua.......
setakat ini saja cerita saya,nanti saya update lagi ok??????????
bye3...:)
Je M'apelle Mussy

          MY HAPPY FAMILY


Hai kawan-kawan…saya muncul lgi dgn citer baru….huhuhu…kali ni saya nak share psl hidup sya yg interesting ni…korang nak tau tak????takpe…saya citer gak walaupun korang tak nak tau…korang knl tak sape budk kcik yg cute kata atas nun???hehehe…tu saya la..sape lgi yg cute…kah3,prasan2..itu ntah gmbr umur brape thn ntah…saya pun tak tau…tpi gmbr yg bwah ni latest punya…dh besar rupanye…hehehe



  


 Tak la cantik sgt…tapi cute tu ada la…hahaha..msti trgelak akak2 saya klau baca ni..sabo je la korang ye…dah kenyataan nye begitu…saya membesar dalam sebuah keluarga yang amat best la…kami diberi kasih syg yg cukup dan dididik dgn betul oleh 2 orang sifu kami yg amat bertanggungjawab dan baik..mereka ialah…puan SANAIYAH BAHAROM dan tuan MAHMUD ALI


                                        
 
Hah…ni la..mak n angah saya…saya syanggggggggg sangat kat diorang berdua…muah3…dalam pada itu tak lupa juga pada ajk2 yang membantu saya dan adik saya dalam hidup…ni la ajk2nye



 



 Ha…ni la orang2 yang mndidik kami…..kami sayang sgtttt ngan diorang….lepas tu…saya ada adik namanye Ain..ni la orang nya



Dia sekarang form 5…good luck ye…stakat ni la dulu..nnt saya sambung lagi ye….byee……

nnti klau ada citer best lagi sya tulis ye...

tak cantik sangat sbb bru belajar

hehehehehe:)






























Je M'apelle Mussy
‘Teman yang paling baik adalah apabila kamu melihat wajahnya, kamu teringat akan Allah, mendengar kata-katanya menambahkan ilmu agama, melihat gerak-gerinya teringat mati..’
“Sebaik baik sahabat di sisi Allah ialah orang yang terbaik terhadap temannya dan sebaik baik jiran disisi Allah ialah orang yang terbaik terhadap jirannya” (H.R al-Hakim)
ALLAH SWT mencipta makhluk di atas muka bumi ini berpasang-pasangan. Begitu juga manusia, tidak akan hidup bersendirian. Kita tidak boleh lari dari berkawan dan menjadi kawan kepada seseorang. Jika ada manusia yang tidak suka berkawan atau melarang orang lain daripada berkawan, dia dianggap ganjil dan tidak memenuhi ciri-ciri sebagai seorang manusia yang normal.
Inilah antara hikmah, kenapa Allah SWT mencipta manusia daripada berbagai bangsa, warna kulit dan bahasa. Firman Allah SWT dalam surah al-Hujurat ayat 13, yang bermaksud:
“Wahai umat manusia! Sesungguhnya Kami telah menciptakan kamu dari lelaki dan perempuan, dan Kami telah menjadikan kamu berbagai bangsa dan berpuak-puak, supaya kamu berkenal-kenalan (dan beramah mesra antara satu sama lain). Sesungguhnya semulia-mulia kamu di sisi Allah ialah orang lebih bertakwa. Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui, lagi Maha Mendalam PengetahuanNya.”
Dalam Islam faktor memilih kawan amat dititikberatkan. Hubungan persahabatan adalah hubungan yang sangat mulia, kerana kawan atau sahabat berperanan dalam membentuk personaliti individu. Ada kawan yang sanggup bersusah-payah dan berkongsi duka bersama kita, dan tidak kurang juga kawan yang nampak muka semasa senang dan hanya sanggup berkongsi kegembiraan sahaja.
Pendek kata sahabat boleh menentukan corak hidup kita. Justeru, jika salah pilih sahabat kita akan merana dan menerima padahnya. Selari dengan hadith Rasululah saw yang bermaksud: “Seseorang itu adalah mengikut agama temannya, oleh itu hendaklah seseorang itu meneliti siapa yang menjadi temannya” (H.R Abu Daud).
Bak kata pepatah Arab, “Bersahabat dengan penjual minyak wangi, kita akan menerima percikan wangiannya, manakala bersahabat dengan tukang besi, percikan apinya akan mencarikkan baju kita.”
Apakah ciri-ciri seorang sahabat yang baik?
Seorang bijak pandai berpesan kepada anak lelakinya: “Wahai anakku, sekiranya engkau berasa perlu untuk bersahabat dengan seseorang, maka hendaklah engkau memilih orang yang sifatnya seperti berikut:
  • Jika engkau berbakti kepadanya, dia akan melindungi kamu;
  • Jika engkau rapatkan persahabatan dengannya, dia akan membalas balik persahabatan kamu;
  • Jika engkau memerlu pertolongan daripadanya, dia akan membantu kamu;
  • Jika engkau menghulurkan sesuatu kebaikan kepadanya, dia akan menerimanya dengan baik;
  • Jika dia mendapat sesuatu kebajikan (bantuan) daripada kamu, dia akan menghargai atau menyebut kebaikan kamu;
  • Jika dia melihat sesuatu yang tidak baik daripada kamu, dia akan menutupnya;
  • Jika engkau meminta bantuan daripadanya, dia akan mengusahakannya;
  • Jika engkau berdiam diri (kerana malu hendak meminta), dia akan menanyakan kesusahan kamu;
  • Jika datang sesuatu bencana menimpa dirimu, dia akan meringankan kesusahan kamu;
  • Jika engkau berkata kepadanya, nescaya dia akan membenarkan kamu;
  • Jika engkau merancangkan sesuatu, nescaya dia akan membantu kamu;
  • Jika kamu berdua berselisih faham, nescaya dia lebih senang mengalah untuk menjaga kepentingan persahabatan;
  • Dia membantumu menunaikan tanggungjawab serta melarang melakukan perkara buruk dan maksiat;
  • Dia mendorongmu mencapai kejayaan di dunia dan akhirat.
Sebagai remaja yang terlepas daripada pandangan ayah ibu berhati-hatilah jika memilih kawan. Kerana kawan, kita bahagia tetapi kawan juga boleh menjahanamkan kita.
Hati-hatilah atau tinggalkan sahaja sahabat seperti dibawah:
  • Sahabat yang tamak: ia sangat tamak, ia hanya memberi sedikit dan meminta yang banyak, dan ia hanya mementingkan diri sendiri.
  • Sahabat hipokrit: ia menyatakan bersahabat berkenaan dengan hal-hal lampau, atau hal-hal mendatang; ia berusaha mendapatkan simpati dengan kata-kata kosong; dan jika ada kesempatan membantu, ia menyatakan tidak sanggup.
  • Sahabat pengampu: Dia setuju dengan semua yang kamu lakukan tidak kira betul atau salah, yang parahnya dia setuju dengan hal yang dia tidak berani untuk menjelaskan kebenaran, di hadapanmu ia memuji dirimu, dan di belakangmu ia merendahkan dirimu atau mengkhianati amanahmu. Bila telah di percayai, dia khianati. Bila telah di cintai, dia dustakan.
  • Sahabat pemboros dan suka hiburan: ia menjadi kawanmu jika engkau suka berpesta, suka berkeliaran dan ‘melepak’ pada waktu yang tidak sepatutnya, suka ke tempat-tempat hiburan dan pertunjukan yang melalaikan.
  • Sahabat yang membawamu semakin jauh dari Allah. Seorang yang tidak menambah kebajikanmu di dunia, lebih2 lagi di akhirat. Seorang yang tidak menambah manfaat kehidupanmu di akhirat, bukanlah temanmu yang sebenar.
Hati-hatilah memilih kawan, kerana kawan boleh menjadi cermin peribadi seseorang. Berkawanlah kerana Allah untuk mencari redha-Nya.
Je M'apelle Mussy
Selamat Datang ke blog saya ni...